Ulje crnog kumina spada u red veoma kvalitetnih ulja čije je upotreba široka u brojnim kulturama i zemljama.  Na našim prostorima, relativno skoro su postali dostupni proizvodi na bazi ovog ulja, a među najcenjenijim je ono koje je proizvedeno u Egiptu, s obzirom da su Egipćani bili među prvima koji su otkrili sve njegove blagodeti.

Naime, ako se osvrnemo malo na istoriju, videćemo da se ova lekovita biljka koristila još pre pet hiljada godina među faraonima u cilju lečenja brojnih zdravstvenih problema. Kleopatra ga je upotrebljavala za negu tela, a Hipokrat za isceljenje i regeneraciju duha i tela.

Sve blagodeti koje ima ova vrsta ulja ni dan danas nisu do kraja istražene, a neke od njih navešćemo u samom nastavku teksta.

Ulje crnog kumina dokazano smanjuje krvni pritisak

Sa medicinskog aspekta, dokazano je da ulje crnog kumina utiče na sniženje visokog krvnog pritiska tako što deluje na eliminaciju povišenog holesterola u krvi. Već nakon mesec dana  konstantne upotrebe mnogi pacijenti su primetili da im se pritisak stabilizovao, kao i da imaju više energije i znatno kvalitetniji san nego pre.

I kardiolozi imaju pozitivno mišljenje i često preporučuju osobama koje su genetski sklone hipertenziji da krenu sa konzumiranjem ovog ulja.

Idealan je kod polenskih alergija

Sezona polena nam je već uveliko u toku,  a svi oni koji su alergični znaju koliko alergija ume da bude uporna i da traje po nekoliko meseci. Naučno je dokazano da je ulje crnog kumina sjajno u borbi protiv polenskih alergija. Reč je o prirodnom antihistaminiku pa ga mogu upotrebljavati i potpuno zdrave osobe. Mnogi pacijenti su primetili nakon par nedelja da se simptomi alergije polako gube, da lakše dišu i da im se smanjilo curenje nosa. Važno je biti uporan i strpljiv kada je njegova upotreba u pitanju i pridržavati se saveta lekara.

Neprijatelj je mnogim virusnim i bakterijskim infekcijama

U sezoni gripa i virusa (naročito mislimo na zimski period) preporučuje se upotreba ulja svim onim osobama koje imaju oslabljen imuni sistem i koje su podložne brojnim respiratornim infekcijama. Ukoliko spadate u onu grupu osoba koje imaju astmu ili neko drugo respiratorno oboljenje, pokušajte da neko vreme redovno konzumirate crni kumin (barem šest meseci a onda napravite pauzu). Primetićete znatno olakšanje i nećete tako često biti bolesni.

Ima anti – kancerogeno dejstvo

Brojnim istraživanjima je dokazano da ulje kumina ima anti-kancerogeno dejstvo, naročito kada govorimo o raku debelog creva i pankreasa. Sa naučnog aspekta došlo se do zaključka da ako se redovno koristi može da prepozna kancerogene ćelije, uništi ih i spreči razvoj ove opake bolesti.

Takođe, onkološkim pacijentima pomaže da se oporave od zračenja i hemoterapija koje su često za organizam iscrpljujuće.

Na koji način se koristi ulje crnog kumina?

Ukoliko govorimo o prevenciji, preporučuje se jedna kafena kašičica dva puta u toku dana. Kod osoba sa nekim oboljenjem kao ili ozbiljnijim zdravstvenim problemom, preporuka je uzimanje jedne kafene kašičice tri puta (ujutru, popodne i uveče) uz obrok.

Možete se i konsultovati sa svojim lekarom i nikako ne biste smeli da prekoračite preporučenu dozu.

 

 Cheap Jerseys For Sale