RUSIJA U IGRI

Br. 1/2005 LIMESplus 

Izbor tekstova iz ovog broja Limesplusa:

RUSKI MIT U SRPSKOJ ISTORIJI – Nikola Samardžić
VAŽNO JE BITI RUSIJA – Lučo Karačolo


DEO I 
IMPERIJA: MIT ILI STVARNOST

VAŽNO JE BITI RUSIJA – Lucio CARACCIOLO

ZAŠTO PUTIN NE MOŽE DA USPE – Gulietto CHIESA

U Kremlju sedi autokrata čija se vlast oslanja na „novu klasu” koja ne voli ni demokratiju ni Zapad. Rusija izolacijom neće izbeći propast i raspad.

DA LI RUSIJA JOŠ UVEK POSTOJI? – Vladimir KAGANSKI

Pokušaji hijerarhijske decentralizacije ruskog prostora ne uvažavaju teritorijalnu dinamiku. Inverzija odnosa moći subjekata Federacije.

IMPERIJA I DEMOKRATIJA: MOGU? SPOJ? – Adriano ROCCUCCI

Imperijalna dimenzija je ekvivalent ruske države. Izazov ne leži u transformaciji Rusije u nacionalnu državu, već u demokratskoj legitimizaciji imperijalnih institucija.

DEMOKRATIJA? NE, HVALA! – Dmitrij SABOV

Za većinu Rusa liberalno-demokratske institucije ne znače mnogo. Ceni se samo bezbednost. Putin ima svu vlast, ali nije svemoćan. Rizici i iskušenja autokratije.

MNOGO ALKOHOLA MALO RUSA – Viktor PEREVEDENCEV

Rusiji preti tragična demografska kriza: svake godine gubi skoro milion stanovnika. Visoku stopu mortaliteta podstiće i prekomerna upotreba alkoholnih pića, od votke do domaćeg samogona. Ali društvo i država ne uočavaju taj problem.

INTERVJU - SRBIJA PRIZIVA „MRAČNJAČKU” RUSIJU
Za LIMESplus govori Mihajlo Mihajlov

Ima li kraja umnožavanju država deljenjem? Izgradnja kapitalizma bez „duha kapitalizma”. Šta znači „primiti Rusiju u EU”? Moć i „slava" ruske mafije. Razvoj EU dokaz je da je Evropa prihvatila „američki izazov”.


DEO II  NAFTA: STVARNOST BEZ MITA

MOĆ NAFTE  – Massimo NICOLAZZI

Saga o zemnom gasu i sirovoj nafti tokom raspada Sovjetskog Saveza i stvaranja Rusije i u periodu od Jeljcina do Putina. Geopolitika Gasproma i pouke koje se mogu izvući iz sudbine Jukosa. Komandna palica se vraća u Kremlj koji ponovo upravlja energetskim sirovinama.

ZBOGOM LENJINE: IMPERIJA PONOVO KREĆE OD EKONOMIJE – Stefano LATINI

Petrorublje, zarade gastarbajtera i kalašnjikovi: to je nova formula ruske geopolitike, usmerene na obnavljanje veza između Moskve i nekih od bivših sovjetskih republika. Odlučujući energetski faktor, uloga direktnih inostranih investicija i Trojanski konj PDV-a.

DUGO PUTOVANJE IZ SOCIJALIZMA  – Ljubivoje PRVULOVI?

Tranzicijski i drugi šokovi. Ekonomska saradnja Srbije i Crne Gore sa Ruskom Federacijom strateško partnerstvo u kojem jedna strana u razmeni beleži deficit od preko 88 procenata.

INTERVJU: PREKO SIBIRA DO EVROPE
Za LIMESplus govori Vlatko SEKULOVIĆ

Cena nafte i naftnih derivata, „nova” rublja i Putin  tri su ključna faktora rasta ruske privrede. Stvaranje Evroazijske ekonomske zajednice kao prva faza stvaranja Evroazijske Unije? Da li je Sporazum o slbodnoj trgovini srpska „propusnica” za ulazak u Rusiju ili u EU?

KORIŠĆENJE TRANZICIONE KONFUZIJE  – Dimitrije BOAROV

Uz dobre pravne savetnike i nešto ulaganja kod srpskih i ruskih sudova moglo se postići mnogo. Da li je vreme unosnih poslova u Rusiji za Kariće prošlo? Misterija Mobtel.

SINTELON IZMEĐU SRBIJE I RUSIJE  ANATOMIJA JEDNOG USPEHA II

INTERVJU: VAŽNO JE RADITI LEGALNO
Za LIMESplus govori Nikola PAVIĆEVIĆ

Od robnih lista do „joint venture”. Kompanija koja u vreme ekonomskog sloma u Rusiji nije pretrpela ni cent gubitka. Naravoučenije: investiraj u Rusiji i imaćeš prednost.

NATO PAKT NA ISTOKU – Margherita PAOLINI

Širenje Atlantskog pakta do granica Rusije ima za cilj obuzdavanje njenih imperijalnih težnji. Balkan kao strateška platforma SAD. Borba za prevlast u Kaspijskoj oblasti, na Kavkazu i Crnom moru. Odgovor Moskve.


DEO III  MATJUŠKA: MIT U STVARNOSTI

SRBIJA, VELIKA MATJUŠKA RUSIJAI BUDUĆNOST KOSOVA – Castore STRANO

Odnosi sa Rusijom su duboko uticali na stavove i ponašanje Beograda još od samog osnivanja Srbije kao moderne države. Prenaglašen pokroviteljski odnos i posledice koje iz njega proističu. Podrška Moskve politici Beograda po pitanju Kosova i zavaravanje koje donosi status quo. Mogućnost evropskog braka.

RUSKI MIT U SRPSKOJ ISTORIJI – Nikola SAMARDŽIĆ

Vladimir Putin i Vojislav Koštunica, koji su se na izborima pojavili gotovo niotkud, pokazali su da su sposobni da vešto koriste opštu dezorijentaciju i manipulišu širokim slojevima podložnim kolektivnom zanosu i mitomaniji.

PRAVOSLAVNI SVET KAO POLITIĆKI PROJEKAT – Adriano ROCCUCCI

Ruska Federacija i Pravoslavna crkva svaka u svom domenu razvijaju paralelne geopolitike. Radi se o pokušaju da se poboljšaju veze između bivših sovjetskih republika, oslanjajući se i na Ruse u dijaspori.

RIM ZEMALJSKI, RIM NEBESKI, RIM IZ NAŠIH SNOVA – Pavle RAK

Topos i utopos pravoslavne geopolitičke mašte. Prošla su vremena kada je i kroz srpsku mitologiju prolutao motiv Carstva koje se preselilo na nebo. Srbi su trenutno u fazi prizemljenja i sa neba ne očekuju ništa dobro. Šta je zaista pravoslavna geopolitika?

CRKVA I DRŽAVA U POTRAZI ZA MODELOM ODNOSA – Mirko ŠORČEVIĆ

Da je Isus hteo da stvara državu  stvorio bi imperiju snažniju i od Rima i od Vizantije. Crkva kao „ideološki servis”  istorijska oponašanja „Konstantinovog modela”. Dok se Evropa u svom Ustavu vraća Hristovom načelu odvojenosti Crkve i države, crkve na pravoslavnom Istoku ostaju da jure odvojene od države ali ne i de facto.

INTERVJU: PACTA CONVENTA: BIZNIS I POLITIKA
Za LIMESplus govori Milan ROŽEN

Rusija podstiče Srbiju i Crnu Goru u njihovim evroatlantskim ciljevima. Prošla su vremena kada je „Veliki brat” mogao ignorisati zdravorazumsku ekonomsku logiku. Ako je danas Rusija prisutnija u Crnoj Gori nego u Srbiji, to je zato što je Crna Gora prije Srbije krenula u reforme.

RUSIJA NI BRIŽNA MATI NI STRATEŠKI PARTNER – Nataša ČUKANOVIĆ i Borisav KNEŽEVIĆ

Nijedna balkanska država ne može se pohvaliti intenzivnijim vezama i dužom istorijom odnosa s Rusijom od Crne Gore. I Njegoš je finansijski zavisio od Rusije. Naglašeno „okretanje” Crne Gore prema EU, NATO i SAD, jasno govori šta su njeni spoljnopolitički prioriteti.

RUSI I SRPSKO POZORIŠTE – Jovan ĆIRILOV

Uticaji, dejstva ili faktor razvoja. Doba neposrednog dejstva ruskih umetnika i njihovih teorija na tekući pozorišni život u Srbiji – daleka prošlost. 

 Cheap Jerseys For Sale